Wykonanie

Składniki:250 ml
śmietany 30%300 g
czekolady białej200 g
serka mascarponeponadtorękaw cukierniczy z okrągłą tylką o wąskim przepływieszpatułka (np. drewniana dostępna w aptekach)szeroki, gładki nóżZaczynamy od przygotowania
musu czekoladowego, który musi się porządnie schłodzić.
Śmietanę przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu około 5 minut- ma być ciepła, ale nie gorąca.
Czekoladę łamiemy i umieszczamy w dużej misce. Wlewamy do niej
śmietanę i mieszamy całość, dopóki składniki się nie połączą i nie otrzymamy jednolitego musu (będzie płynny, ale dość gęsty). Wkładamy miskę do lodówki na 12 godzin (najlepiej na całą noc).Po upływie wyznaczonego czasu z lodówki wyjmujemy
mus czekoladowy. Przekładamy go do misy miksera i ubijamy na sztywną pianę (ostrożnie, żeby nie zrobić
masła). Gotową masę ponownie umieszczamy w lodówce ( na 2 godziny).
Serek mascarpone rozcieramy na gładką, puszystą masę. Stopniowo wkręcamy w nią
mus czekoladowy.Gotową masą pokrywamy wierzch
tortu (bardzo dokładnie i starannie) i wyrównujemy go za pomocą płaskiego noża. Ścianki również pokrywamy, ale nie musimy tego robić dokładnie. Rozprowadzona masa umożliwi tylko trwalsze umocowanie "łusek".Pozostały mus przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o wąskim przepływie. Ustawiając rękaw prostopadle do ściany
tortu wyciskamy niewielką ilość masy. Zaczynamy od góry
tortu i schodzimy w dół, tworząc pionowy rządek. Następnie za pomocą szpatułki rozcieramy kulki kremu poziomo. W miejscu roztarcia formujemy kolejne
groszki. Ponownie je rozcieramy. Czynność powtarzamy, aż wrócimy do miejsca początku. Wtedy wyciskamy kulkę i rozmazujemy ją tak, żeby miejsce łączenia było jak najmniej widoczne. Gotowy tort schładzamy w lodówce.